Home / VESTI / REGIJA / EVO kakve MIG-ove dobija Srbija!

EVO kakve MIG-ove dobija Srbija!

Rusija će Srbiji dostaviti šest aviona lovaca MiG-29 u okviru vojno-tehničke pomoći, saopštio je zamenik direktora ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Anatolij Punčuk.

Ranije je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio da će dogovor o isporuci lovaca MiG-29 biti potpisan sledeće nedelje u Moskvi.

Punčuk je potvrdio da je odluka o isporuci aviona u Srbiju potvrđena i da se samo čeka potpis dve strane u Moskvi. Avioni će biti preveženi na vojni aerodrom u Batajnici u martu ili aprilu 2017. godine.

U maju 2016. Rusija je poslala Srbiji dva helikoptera Mi-17V5 takođe u okviru vojno-tehničke saradnje.

ŠTA NAM JE PONUĐENO!

Ponuđeni su nam polovni MiG-ovi 29, verovatno jednosedi 9-12 ili/i 9-13 kao i dvosedi 9-51 (MiG-29UB).

Nije sasvim jasno da li je to cena za ponuđenih 6 aviona ili za remont 4 postojeća koje koristi RV i PVO. I u jednom i u drugom slučaju cena je zaista previsoka uz ogradu da i dalje nemamo dovoljno pouzdanih detalja šta bi u nju bilo uračunato.

Da li je u pitanju cena za 10 aviona sa pratećom opremom? To bi imalo smisla s obzirom da smo 2007-8. remont jednog aviona plaćali preko 5 miliona evra. Sa druge strane tada nije obezbeđena logistika pa je flota više puta bila prizemljena zbog nedostatka rezervih delova i potrošnog materajala.

RV i PVO trenutno poseduje 4 lovca MiG-29, tri jednoseda MiG-29B od kojih jedan ne leti više od 6 godina, i jedan dvosed MiG-29UB. Od ta 4 aviona tri su remontovana 2008. godine kada su dobili da mogu da lete još 10 godina ili 700 sati naleta. Jedan avion remontovan je 2010. godine. Peti remontovani avion se srušio 2009.

Pošto su ti avioni protizvedeni 1987. godine jasno je da bi njihov remont 2018/2020. bio i njihov poslednji remont i da bi nakon toga, negde oko 2027-28. morali biti povučeni iz upotrebe. Nabavka 6 MiG-29 iz Rusije koji ne bi bilo mnogo mlađi ili stariji od naših aviona samo bi nadopunila eskadrilu i omogućila povlačenje iz naoružanja tri dvoseda MiG-21UM koji se sada koriste čak i za dežuranje u sistemu PVO.

To bi predstavljalo isključivo privremeno rešenje jer bi tih 10 lovaca nakon remonta i nabavke mogli služiti još samo jednu deceniju nakon čega bi se moralo tragati za novim rešenjem koje bi verovatno zahtevalo nabavku novih višenamenskih borbenih aviona.

(Pravda / Tango Six)

loading...

About admin

Check Also

ŠOKANTNO! Albanski mediji tvrde da je posle Olivera Ivanovića ovaj Srbin SLEDEĆA META!!!

Stravične vesti opet nam dolaze s Kosova! Samo dan posle ubistva Olivera Ivanovića, kosovski mediji ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *