Home / VESTI / SVET / NAJOPASNIJA PUTINOVA PRETNJA IKADA: Evropa je platila cenu, vi ste se izvukli SVE DO SADA BILA JE SAMO DEČIJA IGRA!

NAJOPASNIJA PUTINOVA PRETNJA IKADA: Evropa je platila cenu, vi ste se izvukli SVE DO SADA BILA JE SAMO DEČIJA IGRA!

U ovom prazničnom periodu između Nove godine i Božića, vreme u kom težimo da svakodnevne brige ostavimo po strani, Financial Times je objavio intervju sa Hermanom Grefom, šefom najveće ruske banke, “Sberbank”, koji sadrži jasno upozorenje o ozbiljnim događajima u Novoj godini, ukoliko SAD poguraju svoje ekonomske sankcije do krajnjih granica, što bi se moglo dogoditi s obzirom na druge vrlo zabrinjavajuće stvari u vestima u vezi sa Ukrajinom.

Treba napomenuti da je Herman Gref veoma inteligentan, sposoban i naširoko poštovan ruski državnik i poslovni lider. On je ključni predstavnik liberalne ekonomije i demokratizacije državne uprave u okviru unutrašnjeg kruga Vladimira Putina. Gref je po prirodi rezervisan, uopšte nije uzbunjivač.

Detonator ozbiljnih događaja na koje je on aludirao je pretnja od strane nekih političara u Kapitol Hilu, da će proširiti ekonomske sankcije protiv Rusije do ukidanja pristupa SWIFT-u, koji je vitalna komponenta globalne infrastrukture za međubankarske poslove. Ova pretnja je u vazduhu još od početka nametanja sankcija Rusiji 2014. godine nakon aneksije Krima i intervencije u ukrajinskoj pobuni Donbasa.

Gref je rekao da bi ukidanje pristupa SWIFT-u izazvalo snažne kontramere Rusije protiv SAD. Pošto je do sada samo Evropa platila cenu sankcija a SAD se izvukle, u svakom novom odgovoru Rusije, će Amerika osetiti bol. Rezultat bi bio sukob koji bi “učinio da Hladni rat izgleda kao dečija igra“.

Ovo upozorenje je došlo usled veoma zabrinjavajućih znakova da se ukrajinski sukob, koji je uzrok ili izgovor za američke sankcije protiv Rusije, oteo kontroli. Ruska televizija je u poslednjih nekoliko nedelja izveštavala o velikoj intenzivnosti granatiranja od strane ukrajinskih snaga protiv civila u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, dostigavši nivo koji nije viđen više od godinu dana. Rusija u međuvremenu povlači svoje oficire-posmatrače iz Donbasa, a sa upozorenjem posmatraju Poljska i druge zemlje koje učestvuju u snagama OEBS-a.

Oni smatraju da povlačenje Rusije ugrožava bezbednost njihovog osoblja na terenu u regionu. To takođe može biti uvod u veću rusku intervenciju u sukobu. A u međuvremenu, SAD i Kanada su odobrile isporuku smrtnosnog oružja Ukrajini, što prelazi “crvene linije“ koje je Rusija jasno naznačila.

Nova i provokativna vojna podrška SAD-a režimu u Kijevu lako može biti deo već plana “Paralelne države” u Vašingtonu, da u potpunosti neutrališu spoljnopolitičke inicijative Donalda Trampa koje su u korist razumevanja sa Moskvom. Ukoliko dođe do eskalacije borbe na jugoistoku Ukrajine i Rusija pojača svoju pomoć pobunjenicima, postojaće pravi argumenti da se implementiraju najdrastičnije ekonomske mere protiv Rusije i izbace je iz globalnog finansijskog sistema, što bi dovelo do scenarija koje je naveo Gref.

Za one koji nisu upoznati sa detaljima svetskog bankarstva, SWIFT je privatna kompanija sa sedištem u Briselu u Belgiji. Svako naređenje da se Rusiji uskrati pritup njegovoj infrastrukturi bi moralo doći od savezne belgijske vlade, koja je inače ovih dana veoma zauzeta planiranjem posete Moskvi krajem januara od strane premijera Čarla Majkla.

U govoru prošle nedelje, pred 130 ambasadora iz Belgije koji su raspoređeni širom sveta, premijer Majkl je pozvao na novi i širi dijalog sa Rusijom, čak iako imaju neslaganja u vezi sa Ukrajinom i drugim pitanjima, pa čak i ako sankcije i dalje ostaju na snazi. Njegova misija u Moskvi će sigurno na dnevnom redu imati tekuću izgradnju LNG terminala u flamanskoj luci Zeebruggek, implementirajući sporazume između ruskog izvoznika gasa “Novatek” i belgijskog distributera gasa “Fluxys”.

Ovaj ogoroman projekat bi Belgiju pozicionirao kao glavno središte za distribuciju tečnog prirodnog gasa (LNG) koji dolazi sa novootvorenog ruskog polja u Jamalu, severno od Sibira, središte koje ima panevropsku važnost. To bi takođe pozicioniralo Belgiju kao glavnog konkurenta Poljskoj, koja je nedavno otvorila svoj LNG terminal za prijem američkog gasa, takođe sa težnjom za postizanje panevropskog nivoa.

Svako američko intenziviranje sanckija protiv Rusije, a naročito bilo kakvo ukidanje ruskog pristupa SWFIT-u, će neizbežno ubiti belgijski gasni projekat i izazvati veliku štetu lokalnoj ekonomiji u Flandriji. S tim u vezi, mora se konstatovati da je snaga iza koalicione vlade premijera Majkla baš flamanska nacionalistička NV-A stranka. Sve ovo znači da će u Belgiji verovatno uslediti ustavna kriza.

Iz svih ovih razloga, 2018. godina će biti godina kada se treba obratiti pažnja na detalje u svetu, koji je veoma uznemiren i ide ka neredima.

Webtribune.rs

About admin

Check Also

ISTINA ISPLIVALA NA POVRŠINU – ZAPADNE LAŽI: Sve one koje je Kim Džong Un navodno ubio, oživeli!

Severnokorejski lider Kim Džong Un poznat je po navodnim bizarnim pogubljenjima neistomišljenika, ali sve češće ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com