Home / ZANIMLJIVOSTI / OVO JE BIĆE KOJE SE VIĐA JEDNOM U 100 GODINA: Bez problema može da proguta celu ajkulu u sekundi! (FOTO/VIDEO)

OVO JE BIĆE KOJE SE VIĐA JEDNOM U 100 GODINA: Bez problema može da proguta celu ajkulu u sekundi! (FOTO/VIDEO)

Ogromna zver primećena u vodama Pacifika ne prestaje da intrigira javnost. „Džinovski oktopod“ Pacifika može da naraste mnogo više i da živi znatno duže od svih ostalih primeraka njegove vrste.

Najveći do sada je bio dug 9 metara, a težak čak 272 kilograma. Pipci su mu dosezali i do pet metara, a bili pojedinačno teški po 50 kilograma, što jasno daje do znanja da je svaki plen na koji se namerači bio njegov.

Ova vrsta može da živi najduže četiri godine. Većina ugine nakon procesa razmnožavanja, s tim što ženka živi neko vreme duže dok ne položi jaja. Interesantno je da se to događa što se nakon ovog perioda oni veoma slabo hrane, ili šta više, ne uzimaju ništa od hrane, zbog čega uginu veoma brzo.

Glava im je obično ogromna i to ljubičasto-braon boje. Tokom života delom menjaju boju pod uticajem biljaka u čijoj okolini su nastanjeni, korala i stena.

Love noću, a glavna meta su im rakovi, školjke, jastozi i ribe, ali podjednako su poznati i momenti kada su savladali ajkule i pojedine ptice. Sem u Pacifiku, mogu se pronaći u predelu Aljaske, Kalifornije i Japana.

Smatraju se visoko inteligentnim bićima, kako umeju pipcima da otvore teglu, privuku druge oktopode i umeju da reše lavirinte u testovima. Još uvek se ne zna precizno njihov broj i ne pojavljuju se na listama ugroženih vrsta.

Ipak, ne zaboravimo da su oni veoma osetljivi na klimu i vremenske uslove pa im tako može naškoditi visok stepen zagađenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

(Izvor: Bktvnews.com)

loading...

About admin

Check Also

ZNAMO DA SU BIKOVI JAKE ŽIVOTINJE ALI OVAJ JE NAJJAČI BIK OD SVIH (VIDEO)

Znamo da su bikovi jake životinje… …ali ovaj je NAJJAČI BIK od svih. Teži je ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *