Home / VESTI / ZAOŠTRAVA SE U SIRIJI: Amerikanci sklanjaju svoje avione, nakon varnica sa Rusijom

ZAOŠTRAVA SE U SIRIJI: Amerikanci sklanjaju svoje avione, nakon varnica sa Rusijom

Koalicija koju predvode SAD nakon niza incidenata odlučila je da premesti svoje avione u Siriji, rekao je predstavnik koalicije.

„Zbog nedavnih sukoba, uključujući i one sa snagama koje podržavaju sirijski režim i ruske oružane snage, preduzeli smo razumne mere da promenimo lokaciju aviona u Siriji, da bismo nastavili da se borimo protiv ID obezbeđujući svoje timove“, izjavio je on za Sputnjik.

 

Koalicija predvođena SAD nekoliko puta je kontaktirala sa ruskom vojskom specijalnim kanalima u nedelju, rekao je portparol koalicije.

„Koalicija je juče komunicirala sa Rusima nekoliko puta i uvek je na raspolaganju za akcije na sprečavanju sukoba kako bi se osigurala bezbednost letačke posade i operacija koalicije“, rekao je on.

On je dodao da je „specijalni kanal sa Rusijom već dokazao svoju efikasnost“.

Avijacija koalicije koju predvode SAD za borbu protiv DAEŠ-a pogodila je sirijski avion Su-22 u provinciji Raka nakon što je on navodno bacio bombu u blizini položaja Sirijskih demokratskih snaga (osnovu snaga čine jedinice sirijskih Kurda), saopštili su ranije u koaliciji. Damask je izjavio da je avion sirijskih vazduhoplovnih snaga izvršavao zadatak protiv ID.

 

Nakon toga, Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da će od sada, u regionima gde ruska avijacija bude izvodila zadatke na nebu iznad Sirije, svaki vazdušni objekat međunarodne koalicije smatrati vazdušnom metom. Rusko Ministarstvo odbrane od 19. juna takođe prekida saradnju sa SAD u okviru memoranduma o prevenciji incidenata na nebu iznad Sirije.

 

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto EPA

About cesko

Check Also

ISTINA ISPLIVALA NA POVRŠINU – ZAPADNE LAŽI: Sve one koje je Kim Džong Un navodno ubio, oživeli!

Severnokorejski lider Kim Džong Un poznat je po navodnim bizarnim pogubljenjima neistomišljenika, ali sve češće ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com